Victoria haalt trots een kunstzinnig schilderijtje tevoorschijn. “Deze heb ik zelf gemaakt!”, zegt ze enthousiast. Als Victoria niks te doen heeft gaat ze schilderen. Het is een manier om rustig te worden en: “gewoon een fijne bezigheid.” Zo trekt ze zich ook regelmatig terug op haar kamer om te mediteren, ze doet het graag. Toen ze hier net kwam wonen verveelde ze zich nog wel eens: “Ik had weinig leuke dingen te doen en ik was vaak alleen thuis, ik deed geen opleiding en ik dronk, blowde en rookte de dagen door.” Tot ze besloot haar leven om te gooien.  

Schuin tegenover de Jumbo in Harderwijk woont Victoria samen met een paar huisgenoten waar ze het goed mee kan vinden. Ze is de hoofdbewoner van het huis. Voordat Victoria bij Kansrijk Wonen kwam, woonde ze bij een pleeggezin. “Het was er zo anders dan bij mijn echte ouders thuis, een compleet nieuwe wereld, ik kon het niet beseffen.” Bij Victoria’s ouderlijk huis ging het niet goed, ze werd misbruikt en het was er onveilig. Bij haar pleeggezin was het anders: “Het was een christelijk gezin, ze leerde mij wat onvoorwaardelijke liefde is, ik had er nog nooit van gehoord en vond het zoiets geks! Bij hun voelde ik me gezien, gehoord en geliefd.”  

Net na haar 18e, gaat ze het huis uit. Haar pleegmoeder had gehoord van Kansrijk Wonen en binnen de kortste keren stond Victoria met al haar spullen in de deuropening van een nieuwe woonplek. “Ik heb vijf minuten voor me uitgestaard in de deuropening, verbijsterd. Ik kan zelf met een sleutel de deur opendoen en bepaal zelf wanneer ik wegga of blijf, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik had veel vrijheid, in het eerste half jaar heb ik weinig nuttigs gedaan, ik genoot vooral van alle vrijheid.”   

Al snel veranderde het van weinig nuttigs doen naar studeren, werken en geld verdienen. “Ik begon lekkerder in mijn vel te zitten.” Victoria is nu druk bezig met het afmaken van haar mbo-studie en ze heeft leuke collega’s bij de Action waar ze een paar dagen in de week werkt. “Ik ben veranderd sinds het moment dat ik hier binnenkwam. Ik dronk, rookte, blowde en ben nu met alle drie gestopt! Nu ben ik zelfs hoofdbewoner, een mooie eervolle verantwoordelijkheid. Ik zorg ervoor dat de sfeer in huis gezellig is en blijft.” vertelt Victoria enthousiast. “Ik voel me beter dan voorheen en denk regelmatig na over wat ik in de toekomst wil doen. Ik ben super gemotiveerd om aan mezelf te werken en verder te ontwikkelen.” 

Vijf jaar geleden zag Victoria’s toekomst er heel anders uit. Door haar pleegouders en dankzij Kansrijk Wonen kreeg ze de vrijheid om zichzelf te ontwikkelen. Sporten, lezen, mediteren en schilderen helpen haar door moeilijke momenten heen en de toekomst ziet er veelbelovend uit.