,,Er was niet eens echt een duidelijke reden, maar opeens moest ik van mijn moeder het huis uit’’, vertelt Euvgenia. Ze is net terug van een welverdiende vakantie in de Caraïben. ,,Ik heb heel lang geen vakantie gehad. Ik heb de afgelopen tijd keihard gewerkt.’’

Nog niet heel lang geleden zag het leven van Euvgenia er heel anders uit. ,,Thuis deed ik niet wat mijn moeder wilde. Ik ruimde nooit op, was een beetje opstandig. Het bekende puberwerk.’’ De verhouding met haar moeder was hoe dan ook niet goed. Via de moeder van een oppaskindje kwam ze uiteindelijk bij Kansrijk Wonen terecht. Eerst in Wezep en – zodra er plek was – in Harderwijk, waar al haar vrienden wonen.

,,Op dit moment hebben we even geen hoofdbewoner. Toch redden we het aardig met zijn drietjes.’’ De twee medebewoners zijn jongens met verschillende karakters. ,,Dat botst nog wel eens. Er is dan gedoe over schoonmaken. Op zo’n moment is een hoofdbewoner wel handig. Nu blijven dingen onopgelost.’’ Maar dat is natuurlijk ook Kansrijk Wonen. Normaal leren omgaan met mensen die je niet zelf hebt uitgekozen.

Niet voor niks
Ondanks onze verschillen hebben we gemeen dat we hier niet voor niks zitten’’, zegt Euvgenia. ,,Iedere bewoner heeft op zijn of haar manier een moeilijke jeugd gehad of ervaart nog steeds problemen. Dat is iets wat ons samenbindt.’’

Euvgenia is nu toe aan een volgende stap: ,,Hoe leerzaam het project ook voor me was, ik wil nu op eigen benen staan. Mijn eigen plek. Het gekke is; ik heb nu een veel betere band met mijn moeder. Door de afstand en door het werken aan mezelf begrijp ik haar nu beter.’’

Toverformule
,,Ik ben ooit begonnen aan een studie Frans, maar deze heb ik niet afgemaakt. Dat ging gewoon niet meer. Maar ik ben nog jong genoeg om opnieuw te gaan studeren. Ik weet nu dat je daar veel tijd in moet steken. Ik hoop binnenkort te starten met de studie International Business & Management.’’

Kansrijk Wonen is geen toverformule. Het levert niet automatisch een diploma op. Het herstelt niet automatisch gebroken relaties. Het helpt bewoners wel om stapjes te nemen. Stapjes die stappen kunnen worden. Er is ruimte voor ruzie en fouten. Maar ook voor samenwerking en groei. Euvgenia vindt dat ze er nog niet is, maar ze is al veel verder dan ze ooit had durven dromen.